Traillöpning så väljer du rätt löparskor 2020 - en guide!

Traillöpning så väljer du rätt löparskor 2020 - en guide!

Visst vore det magiskt om det fanns en löparsko som passade i alla lägen? Det gör det dessvärre inte.  Att springa på våta klippor, eller i lerigt motlut ställer helt andra krav på din sko än den du tränar intervaller eller nöter landsvägsmil i.

Så när du väljer ut dina löparskor bör du först ha klart för dig var du kommer att springa. Det gäller alla skor, men kanske i synnerhet traillöpning där underlag och dräneringsförmåga är några av funktionerna som kan påverka ditt val, i denna artikel kommer vi fokusera på just traillöpning, med skomärket Altra Running.

Visa alla trailskor

TL;DR: vilken sko ska du välja?

Vi skriver om fyra olika Altra trailskor med ganska olika karaktär.

Altra King trailsko

Altra King MT 2
- För bergsgetter och de riktigt tuffa underlagen

När du vill befinna dig nära backen och känna underlaget är Altras tunnaste trailsko för dig, med rejäla dubbar tar du dig fram som en traktor i terrängen.

Altra Lone Peak

Altra Lone Peak 4.5
- Kanske på fjället eller upp till ultradistanser

En trotjänare i Altras sortiment, Lone Peak är en sko för dig som vill känna underlaget men fortfarande ha en lätt dämpning. Skon har ett bra skydd mot hårt underlag som stenar och sträp.

Altra timp 2 trailsko

Altra Timp 2
- Kameleonten som är bra på det mesta

Så nära en allroundsko man kommer i Altras sortiment, ganska ordentligt med dämpning (hamnar mellan Olympus och Lone Peak), med en sula som har bra fäste på de flesta underlag.

Altra Olympus

Altra Olympus 3.5
- För dig som vill ha lång, mjuk löpning

Med maximal dämpning är detta förmodligen drömmen för många långdistanslöpare i skogen, en utmärkt sko för den som vill ha dämpade skor att springa exempelvis Ultravasan i. Att man får Megagrip sulan "på köpet" gör att skon passar lika bra på bohusläns hala klippor som på stigarna i skogen.

Traillöpning på grus med altra lone peak

Traillöpning - vad är det?

Trail definierar vi som löpning på ojämnt och utmanande underlag; stigar, obanad terräng och avancerade löpspår, på sten och över klippor i alla väder, i alla årstider. En trailsko skiljer sig från en asfaltssko genom att vara anpassad för löpning i terräng. Sulorna har rejäla grepp så man kan mata sig fram i sliriga brantar lerbackar och de är ofta dränerade så att vatten lätt kan sippa ut när man har trampat ner i ett illaluktande slukhål.

Altras tre grundkoncept

Altra är unika bland löparskotillverkarna i dag och satsar mer på att vi som springer ska hitta löparglädjen. Altras "why" kretsr mycket kring deras tre grundkoncept, dessa gäller alla Altras skor oavsett modell

Altra - Fit Her, Zero Drop, Footshape

  1. FootShape™
    Altras fotbox, konstruerad för att låta din framfot och dina tår landa och breda ut sig naturligt i skon, som de skulle göra om du sprang barfota
  2. Zero Drop™
    Alla Altras skor har 0mm drop, alltså höjdskillnaden mellan marken och hälen och marken och framfoten är densamma.
  3. Fit4Her™
    Alla Altras modeller kommer i en damvariant, då kvinnors häl och mellanfot är smalare än mäns.

Tre ytterligare detaljer att ta ställning till

Dämpning

Hur dämpade vill du ha dina skor? detta är ett personligt val och svårt att de tips om. Men springer du långa sträckor kan mer dämpning så klart vara att föredra för fötterna. Nackdelen med dämpning är att du förlorar kontakten med marken.

Sula

Beroende på var du springer är val av sula viktig. Altras trailskor kommer i två olika varianter.

Vibram® Megagrip® är en gummiblandning som gjort sig känd för sitt "klibbiga" fasta grepp på nästan alla ytor, kanske framför allt på blöta stenar. Altras King och Olympus skor har Megagripsulan, där King är utrustad med 6mm dubbar för fantastiskt grepp även i lera och sand.

MaxTrac™ är en gummisula framtagen av Altra, den har en unikt hexagonmönster som klarar nästan vilka utmaningar som helst. Både Timp och Altras favorit Lone Peak har MaxTrac-sula

Dränering

Springer man mycket i obanad terräng eller under väldigt blöta förhållanden är dränering av skon viktig. Kort sagt hur mycket vatten släpper skon ut när du har korsat fjällbäcken med tre steg. Alla Altras skor är dränerade men King är uttalat den sko som är gjord för att släppa ut vatten i mängd.

Tabell! Jämför skomodellerna

altra olympus hoppar i sand, traillöpning

King MT 2
herr | dam
Lone Peak 4.5
herr | dam
Timp 2
herr | dam
Olympus 3.5
herr | dam
DämpningMinimalLättMedelMaximal
SulaVibram® MegaGrip®
Litebase med 6 mm "dubbar"
MaxTrac™ gummisulaMaxTrac™ gummisulaVibram® Megagrip™
Vikt herr246 gr298 gr281 gr303 gr

Vikt dam

198  gr

247 gr247 gr252 gr

Markhöjd

19mm

25mm29mm33mm

Små storlekar

Altra har gjort sig kända, eller ökända, att vara något små i storlekarna. Vi rekommenderar därför att gå upp en halv till en hel en storlek i förhållande till sina vanliga löparskor. Ett tips kan vara att mäta upp sin fot genom att rita upp dem på en bit papper, mät sedan från yttersta tåspets till häl. Läs av i storlekstabellen för att hitta din storlek, vi presenterar EU storlekar bland våra skor.

DAMSTORLEKAR
 EUR363737.53838.5394040.541
 CM22 cm22.5 cm23 cm23.5 cm24 cm24.5 cm25 cm25.5 cm26 cm
HERRSTORLEKAR
 EUR414242.5434444.5454646.5
 CM26 cm26.5 cm27 cm27.5 cm28 cm28.5 cm29 cm29.5 cm30 cm

Börja försiktigt

Om du är ovan vid ZeroDrop skor, alltså skor med 0 mm drop så rekommenderar man invänjning. Börja försiktigt och börja återbygga de muskler i foten som har försvagats av uppbyggda skor. Öka succesivt din distans under några veckor och alternera gärna till en början med dina gamla skor. Följer du dessa små rekommendationer kommer du se på löpningen på ett helt annat sätt framöver :D

Vänj dig långsamt till zero drop barfotalöpning

Ordlista

StoneGuard™
En lättviktsplatta i sulan som skyddar mot vassa föremål

Zero Drop™ (0mm drop)
Skornas häl har samma höjd till marken som tåboxen

Fit4Her
Altra är första löparskomärket som tar fram skor unika för damfoten med bland annat en smalare häl

GaiterTrap™
Alla Altras trailskor är förberedda för att fästa Gaiters i fyra punkter. Perfekt vid vinterlöpning eller risigt underlag