Traillöpning runt sjön Såken utanför Borås

Traillöpning runt sjön Såken utanför Borås

run såken borås

Jag hittade leden Såken runt när jag Googlade efter nya spår och leder att springa, Såken runt är en "rundled" vilket innebär att man kommer tillbaka till samma ställe man startade ifrån, det var just detta som gjorde att jag fastnade för leden.

Kuperad traillöpning

Jag valde att starta på den plats som rekommenderades av ledbeskrivningen, nämligen söder om sjön vid samhället Hillared.

Leden är otroligt kuperad, det gick uppför eller nedför mest hela tiden, de flesta backarna var korta till medellånga, men leden bjöd även på några riktiga mördarbackar, gemensamt  för backarna är att de är branta, belöningen för varje pulshöjning fick man på andra sidan krönet då det ofta bjöds på härliga utförslöpor.

  • Löpning trail runt sjön Såken i Borås
  • Löpning trail runt sjön Såken i Borås

Teknisk och utmanande löpning

Naturen runt sjön är otroligt vacker och fridfull, stigarna är riktigt tekniska med stenar och rötter som avlöser varandra. Emellanåt kommer man ut på grusvägar och kan sträcka ut steget en aning, annars på de härliga stigarna gäller det att hela tiden planera fotisättningen.

Leden är fantastiskt bra uppmärkt med pilar och kartor som beskriver vart runt sjön man befinner sig. Jag kom till ett par kalhyggen, här var det svårt att följa någon led eftersom den var sönderkörd av skogsmaskiner, på dessa ställen hade man mycket föredömligt satt upp snitslar att följa.

Blöta och hala spänger

Det enda minuset jag kan ge leden gäller de många spänger man skulle över, de är snorhala, det har bildats en algbeläggning på spängerna som gör att när de blir blöta då glider man i princip av reglarna i sidled, det räcker att reglarna lutar några millimeter så börjar man glida, sag vågade inte springa här utan fick gå och hålla mig i träd och grenar för att inte glida av. Tror att hönsnät på spängerna skulle göra susen.

  • Löpning trail runt sjön Såken i Borås
  • Löpning trail runt sjön Såken i Borås

Ett riktigt löpäventyr

Jag vill varmt rekommendera leden till dig som gillar äventyrlig löpning, det tog mig ca 2h att ta mig runt, men då blev det ett antal fotostopp längs vägen…

Om några veckor när det precis börjar grönska då är det nog fantastiskt vackert här!

Karta över såkenleden

/Tomas Ankarcrona