De 3 bästa löprundorna i Jönköping

De 3 bästa löprundorna i Jönköping

Löprundor är farligt personliga och risken när man väljer ut några favoriter och säger att de är de bästa är att andra inte håller med. Men det är väl det som är en del av charmen, alla tycker olika. Fast när det gäller dessa tre så är det Jönköpings bästa rundor, det är inget tycke. Det är fakta ♥.

1. Munksjön runt 5,5k / Ironman banan

Mitt i jönköping ligger Munksjön som binds samman med Vättern av en kanal, mer centralt än så här kommer man inte. 3 varv runt denna sjö utökad med en avstickare genom Östra storgatan och Rådhusparken blir 21 097,5 meter, precis ett halvmaraton. Det är den, bejublade, bana som riggats för Jönköping Ironman 70,3. Men banan längs med Munksjöns stränder går såklart att följa som den är, ett rent varv är ca 5,5 km. Det är en ganska flack bana med en kortare stigning precis vi högskolan eller om man springer motsols vid det s k Munksjötornet. Man springar mitt i centrum och räkna med många löpare och flanörer längs spåret. Men det är vackert, väldigt vackert.

2. Tre Sjöar 12k

Jönköping  är en sjöstad i ordets bemärkelse. Rundan som jag valt att kalla Tre Sjöar tar dig till kanten av de 3 centrala sjöarna. Om du börjar vid Norra Munksjön vid området som kallas Bryggan springer du först längs Munksjön, upp mot högskolan och ner mot nya stadsdelen Munksjöstaden. Vid reningsverket är det dags att vika av och gena över en trafikerad väg. Det leder dig runt nästa sjö: Rocksjön. Vid Rocksjön ligger Knektaparken, sedan många år start och målgång för Blodomloppet, har fram till i år också varit startplats för Jönköping Marathon. Färden tar dig slutligen förbi Östra Kyrkogården och sedan 2,5 km fantastisk löpning längs Vätterns södra sandstrand innan det är dags att gena genom gamla Tändstickfabriken och tillbaka till start. Min absoluta favoritrunda!

Stadsparken 15k

Stadsparksrundan är en tuff men belönande runda, med en magisk utsikt över Jönköpings centrala delar på flera ställen, överallt med Vättern som fond. Första halvan av rundan är det uppför, ganska ordentligt och långa backar men så kommer några sköna utförslöp och så har man snart glömt de jobbiga stunderna. I lummiga stadsparken finns det anledning att ta det lite lugnare, dels för det är så vackert och det är synd att missa vyerna över staden men också för att det är mer kuperat än man tänker sig vid en först anblick. Men låt er inte skrämmas av backarna för snart går det med en rasande fart ner för backarna in mot de centrala delarna igen.

Munksjön runtTre sjöarStadsparken
Distansca 5,5 kmca 12 kmca 15 km
UnderlagAsfalt / packat grusAsfalt / packat grusAsfalt / stig

Vi är Runon, tillsammans vi är löpglädje.

Nicke Larsson