Löpning på Hökensås - en vanlig lördag

Löpning på Hökensås - en vanlig lördag

Naturreservatet Hökensås

Jag sprang en underbar lördagsrunda i Hökensås! Tänk dig tunn dimma som ligger i skikt över myrar och sjöar. Tänk dig gles tallskog och underbart grön mossa. Tänk dig en klar sol som är på väg upp. Tänk dig frostklädda grenar och grässtrån. Tänk dig isklädda sjöar. Tänk dig ”all inclusive” i löparskor. Ungefär så kändes det!

Hökensås är ett naturområde som ligger utmed Vätterns västra strand och sträcker sig ca 50km från Habo i söder till Hjo i norr. Ett finmaskigt nätverk av skogsvägar, stigar och leder gör att man lätt kan förflytta sig i området, men det är också lätt att springa vilse, bara ett fåtal vägar och ännu färre stigar är med i Google maps. Ett tips är att rita upp ett spår i datorn och tanka över till sportklockan, sen är det bara att följa linjen och du behöver inte fundera när du kommer till ett vägskäl

  • Löpning på hökensås
  • Löpning på hökensås

Jag parkerade vid Falks grav som ligger några km nordväst om Fagerhult. En enslig gravplats mitt i skogen där en rånare (Johan Falk) begravdes för en massa år sedan och vars grav enligt sägen alltid kantas av färska blommor. Nog fanns det blommor vid graven, men de var snarare djupfrysta än färska.

Från Falks grav sprang jag västerut på små skogsvägar i lätt kuperad terräng ca 4km. Det var fortfarande morgon, luften var kall och klar, det kändes ljuvligt! Solljuset strilade ner mellan kala trädstammar och skapade ett magiskt ljus.

  • Löpning på hökensås
  • Löpning på hökensås

 En kall och härlig dag för löpning, ett par ullstrumpor på fötterna håller kylan borta från tårna

Snart kom jag fram till västra vätterleden som jag följde i nordlig riktning, ca 5 km, vägen passerade små isklädda sjöar och frusna mossar otroligt vackert, blev tvungen att stanna några gånger för att fotografera.

Efter 10 km vände jag tillbaka mot Falks grav, nu sprang jag söderut och fick solen i ögonen. Valde andra skogsvägar än jag sprungit på tidigare och snart konstaterade jag att Hökensås måste jag snart återvända till!

Vad har du för härliga "Runner High" löprundor? Diskutera gärna på Runons Facebooksida

/ Tomas Ankarcrona

Denna text har tidigare varit publicerad på bloggen trailfinnaren.se