HItta rätt storlek på dina löparskor. Så mäter du fötterna! [Uppdaterad 2024]

HItta rätt storlek på dina löparskor. Så mäter du fötterna! [Uppdaterad 2024]

De allra flesta löparskor har egenskaper och en konstruktion som gör att de upplevs eller faktiskt är olika stora, trots att de har samma storlek. Även om EU storleken som anges i skon är exakt den samma kan det alltså skilja i utrymme och det kan göra det besvärligt när man ska köpa nya löparskor, även om modellen är densamma men uppddaterad. Men det finns ett enkelt knep för att komma rätt med din storlek. Läs om det här

Så hittar du rätt storlek på dina löparskor!

Sättet att mäta på är ju såklart lika oavsett tillverkare men storlekstabellernaskiljer ju såklar från märke och modell. Hos Runon hittar du respektive, modellunika, storlekstabeller inne på respektive produktsida för löparskor och det är dessa tabeller du bör gå efter.

Alla i herrmodell Alla skor i dammodell

Så mäter du dina fötter

Börja med att fundera över vilken av dina fötter du belastar mest. Vi har alla en dominant sida av kroppen, och den foten är förmodligen något större. Det är denna fot vi ska utgå ifrån. Min dominanta fot är min högra.

Placera nu din häl, gärna på ett vitt papper,  tätt emot en vägg och böj lite på knäna så att du belastar foten ordentligt, detta plattar till foten och gör den större. Placera nu din favoritbok ( eller VHS-kassett :D ) längs fram vid tårna (Se bilden). Stig nu undan och markera med ett litet streck.

Mät nu från papprets kant till din markering. På detta resultat lägger du till 1-1.5 cm beroende på hur mycket luft du brukar vilja ha till dina tår. Läs sedan av tabellerna på respektive skomodell. Nu bör du ha rätt storlek vad gäller fotens längd och det är det man anger som "Storlek" på en sko.

Lycka till

Mät din fot för att hitta rätt storlek på dina löparskor