Fem effektiva sätt att vårda dina löparskor och förlänga deras livslängd

Fem effektiva sätt att vårda dina löparskor och förlänga deras livslängd

Att ta hand om dina löparskor är viktigt om man vill att de ska hålla länge och fortsätta att ge bra stöd och behålla sin passform. Först och främst är det viktigt att rengöra skorna regelbundet. Genom att följa några enkla steg kan du hålla dina löparskor rena och bekväma, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar löparupplevelse.

Skor är dyra - skötsel är billigt

Kom ihåg att god skötsel inte bara skyddar dina fina skor utan också bidrar till din löpning och faktiskt kan minska risken för skador. Så nästa gång du kommer hem från en löptur, ta dig tid att titta över dina skor – din plånbok och förmodligen dina fötter kommer att tacka dig!

Lätt rengörning är en enkel rutin

Börja med att ta bort lös smuts, damm och grus med en mjuk borste eller en trasa. Om skorna är väldigt smutsiga kan de behöva tvättas för hand med milt tvättmedel (Ett sporttvättmedel fungerar bra) och ljummet vatten; blötlägg inte skorna helt och hållet, använd fuktig trasa om möjligt. Efter rengöring, låt skorna lufttorka i ett välventilerat utrymme och undvik direkt värme eller solljus som kan torka ut och skada materialet.

  1. Rengör efter varje löptur: Ta bort lera och smuts med en mjuk borste eller trasa. Om skorna är särskilt smutsiga, använd en mild tvållösning och vatten för att rengöra dem noggrant.

  2. Torka skorna ordentligt: Efter rengöring, låt skorna lufttorka i ett välventilerat utrymme. Undvik direkt värme eller solljus som kan skada materialen i skorna. Samma sak gäller efter varje löprunda även om du inte rengör dem

  3. Använd skoblock eller tidningspapper: För att behålla formen på dina löparskor och absorbera fukt, placera skoblock eller ihopknölat tidningspapper inuti dem medan de torkar.

  4. Rotera mellan flera par löparskor: Detta ger dina skor tid att torka mellan löpturerna och minskar slitage. Och ärligt talat: Vi tycker inte det är tråkigt att sälja fler löparskor 😊. Att rotera på flera löparskor är också bra för fötter och leder.

  5. Inspektera och underhåll regelbundet: Kontrollera dina skor för tecken på ojämnt slitage och byt ut slitna innersulor eller snören för att förebygga skador och hålla skorna i toppskick. Snören går bra att tvätta i maskin men absolut inte innesulor och skor

Bonustips!

Som ett bonustips för skor som har börjat lukta illa på grund av svett eller för att de inte har fått torka ordentligt: Köp ett paket Odörslukare och lägg i skorna, med ett aktivt kol tar de effektivt bort dålig lukt och håller skorna torra. Kan få skorna att kännas som nya igen

VÄN Odörslukare - absorberar dålig lukt och fukt i dina löparskor

VÄN Odörslukare - absorberar dålig lukt och fukt i dina löparskor

Påsar med en blandning av aktivt kol och mineraler som neutraliserar dålig lukt och absorberar fukt, ger fräschare löparskor

Gör INTE detta med dina löparskor!

  1. Tvätta dem i tvättmaskinen: Att tvätta löparskor i tvättmaskinen kan skada materialen och limfogarna. Värmen och friktionen från tvättcykeln kan förstöra skornas struktur och minska deras hållbarhet, få sulan att släppa eller disformera skummet i skorna. Det är bäst att rengöra skorna för hand med en mild tvål och en borste. Starkt tvättmedel och blekmedel skall också undvikas.

  2. Torka dem i torktumlare eller nära värmekällor: Att utsätta löparskor för hög värme kan deformera skummaterialen och förstöra limfogarna. Undvik att torka skorna i torktumlare eller placera dem nära värmekällor som element eller radiatorer. Låt skorna lufttorka naturligt i en välventilerad plats.

  3. Förvara dem i en fuktig miljö: Att förvara löparskor i en fuktig miljö kan leda till mögel- och mögelväxt, vilket kan skada skornas material och orsaka dålig lukt. Undvik fuktiga källare, att lämna dem i väskan eller ställa dem i garage etc. Se till att förvara skorna på en torr plats.

Med dessa tips kommer du öka hållbarheten och dina skor kommer att se trevligare ut. Vilka är dina bästa tips för att öka livslängden på dina löparskor? Mejla hello@runon.se så publicerar vi tipsen på sociala medier och i detta blogginlägg