Allt om Runstreak - Att springa varje dag i ett år

Allt om Runstreak - Att springa varje dag i ett år

Att springa varje dag i ett år

Jag heter Elizabeth Ankarcrona, nyligen firade jag ett år som Runstreaklöpare. Det innebär att jag sprungit varje dag, i ett år helt år. Men vad är egentligen Runstreak och vad innebär det att göra en Runstreak+? och framför allt; varför gör man en Runstreak?

Vad är Runstreak och vilka regler gäller?

Jag vill börja det här inlägget med att kort beskriva vad en runstreak är. Runstreak innebär att man springer varje dag. Det vill säga minst en gång per kalenderdag. Vad som räknas som ett genomfört pass kan vara individuellt, men enligt internationella regler ska man ha tagit sig minst 1 mile (1,6 km) för att det ska räknas.

I mitt fall har jag bestämt att det ska vara minst 20 minuter löpning/jogg.

Löparskor från Altra

Vad fick mig att börja?

Innan jag började med Runstreak höll jag på med en träningsstreak, jag tränade i någon form varje dag. Jag blev inspirerad att prova runstreak efter att ha lyssnat på Ellen Westfeldt som är en del av Pace on Earth. Pace on Earth har bland annat en podcast där de ofta pratar om detta med runstreak.
Lyssna där om du vill veta mer!

Runstreak i fjällen

Att springa varje dag.

Jag har sedan flera år tilltalats av tanken att springa varje dag. Ska jag vara helt ärlig handlar det om flera saker. Lite fåfänga men framför allt rent hälsomässiga anledningar.

Jag har påbörjat och brutit en runstreak flera gånger. Någon gång på grund av skada och någon gång för att andra människors åsikter om hur dumt det är att springa varje dag påverkade mig. Men jag har alltid börjat igen. På detta vis har jag sprungit i flera år, men inte förens nu faktiskt hållit ut i ett helt år i sträck.

Tåstrumpor från Injinji

Vad motiverar mig?

Jo, dels tycker jag att det är lite coolt. Jag vill gärna vara någon som har sprungit varje dag i flera år. Ni hör ju själva hur coolt det låter! Sen har vi de rent hälsomässiga skälen. Min kropp och mitt huvud mår bättre om jag springer lite varje dag. Jag får lättare att koncentrera mig och jag blir inte lika lätt stressad. Jag sover bättre också.

Energi från Hüma

Runstreak eller träningsstreak?

Många gånger har "folk" försökt övertyga mig om att det är bättre att variera träningen, att hellre köra en träningsstreak eftersom just löpning är så tufft för kroppen. Jag har köpt tanken några gånger och då brutit min runstreak. Exempelvis de dagar jag åkte vasaloppet eller cyklade Vätternrundan då sprang jag inte min runstreakrunda.

En träningsstreak har jag hållit igång obruten i 3 år nu. Jag antar att det också är lite coolt.

Varför inte nöja sig med en träningsstreak då?

Är det inte bättre för kroppen med variation och den dagliga rörelsen blir ändå av. Jag har inget bättre svar än att jag saknar löpningen de dagar jag i så fall inte springer.  Jag saknar lugnet det ger mig.

Runstreak

Att runstreaka sig genom skador

Mina eget uppsatta “regler” för att kunna säga att jag genomfört dagens runstreak är att jag minst sprungit i 20 minuter och minst kommit 1,6 km. Dagar när kroppen behöver vila är det mycket lugna 20 minuters rundor som gäller, det fungerar bra. Jag har runstreakat mig igenom både löparknä och en överansträngd tibialis posterior. Alla skador mår inte bättre av vila. Det är faktiskt ganska få skador som bör vilas bort.

Kinesiotejp vid skador

Till skeptikerna

Det finns många som är tveksamma till det här med att springa varje dag. Invändningar som tex: "Du springer väl inte om du är sjuk? " Och "Kroppen behöver väl vila?" På det kan jag bara svara att jag faktiskt inte varit sjuk sedan jag började. Skulle jag bli sjuk på riktigt är det självklart att jag inte skulle äventyra min hälsa. Och om det är bra eller inte med vila? För mig fungerar det bra med ett kort pass på 20 minuter med låg puls på en vilodag.

Testa du med, det blir en livsstil!


Elisabeth Ankarcrona
//Runstreaklöpare

Följ Elisabeth på Instagram @ultraebba

Följ Runon på Facebook