Aclima är hållbarhet och kvalitet - därför ska du klä dig i merinoull!

Aclima är hållbarhet och kvalitet - därför ska du klä dig i merinoull!

Merinoll från Nya Zeeland - Kläder från Europa

Upcot Station, Glen Orkney, Awapiri Station och Bluff station. Nej detta är inte namnen på amerikanska militärbaser, det är namnet på de Nya Zeeländska ullfarmar som Aclima valt att samarbeta med, Aclimas fabriker ligger i Europa där de har sin egen tillverkning. Genom insyn i hela tillverkningskedjan från betande får till färdig produkt har Aclima full kontroll i alla led. På så vis kan de säkerställa god djurhållning, bra arbetsvillkor och sätta stor heder i att göra en så liten miljöpåverkan som möjligt.

Fyra kollektioner - vår guide till Aclimaplaggen

Aclima har flera kollektioner och det är inte helt lätt att vet vad som skiljer de olika åt, än svårare att veta vilket plagg som skall användas när.  Kom ihåg att det är din aktivitet eller typ av äventyr som avgör vilket material och plagg du bör välja. Vissa plagg kan användas som dom är medan andra bör användas som mellanlager tillsammans med annat plagg.


LightWool - 100% Merinoull

Här hittar du alla Lightwoolplagg

Plagg som är stickade i LightWool är tunna, lätta och otroligt mjuka, 100% Merinoull. De är speciellt utvecklade för varma dagar, eftersom ull isolerar mot värme utifrån och fungerar svalkande under dagar med högre temperatur är detta ett utmärkt material för sommaren.

Egenskaper
Om du väljer att plagg i LightWool-serien då får du ett plagg som ventilerar och reglerar kroppstemperatur efter aktivitet.

Användningsområde
Plagg tillverkade av LightWool kan användas till vardags och är perfekt vid lågintensiva men långvariga aktiviteter som vandring, löpning, cykling eller camping.

Materialet
Kvalitén (mängden ull i materialet) är 140 g/m2.
Fibrerna i LightWool är 17,5 micron-garn.
LightWool är tillverkat av 100% Merinoull

Snabbfakta - LightWool

 • Tunna  endast 140 g/m2
 • Stickat med fina fibrer 17,5 micron-garn
 • Används vid långturer/långpass, löpning, cykling, hiking.
 • Används varma dagar

aclima lightwool

WarmWool - 100% Merinoull

Här hittar du alla plagg i Warmwool kollektionen

WarmWool har hög komfort genom att vara elastiskt och följsamt. Ett skönt, kraftigt och varmt material att ha närmast kroppen.

Egenskaper
Materialet är mjukt och behagligt mot huden men betydligt kraftigare än LightWool. WarmWool är lämpligt som ett lager närmast kroppen eller som lager två när det är riktigt kallt. WarmWool är ett förstärkningsplagg som håller dig varm under kalla dagar.

Användningsområde
Plaggen i WarmWool-serien passar vinterlöpning, alpin skidåkning, paddling, hiking, klättring, samt som vardagsplagg eller som förstärkande extra lager till WoolNet.

Materialet

 • Kvalitén (mängden ull i materialet) är 200  g/m2.
 • Fibrerna i WarmWool är 19,5 micron.
 • WarmWool består av 100 procent merinoull.

Snabbfakta - WarmWool

 • Ett kraftigare material stickat i 200 g/m2
 • Fibertjocklek 19,5 micron-garn
 • Används som förstärkningslager närmast kroppen
 • Används kalla dagar

Aclima kläder

WoolNet ®

Här hittar du alla plagg i  Woolnetkollektionen

Aclima WoolNet® är originalet när det kommer till nät-plagg i ull. Det är ingen slump att försvaret använt Aclima WoolNet i åratal.
Plagg i WoolNet-serien är designade för aktiviteter med hög intensitet där fukttransport, vikt, ventilation och bästa funktion är viktigast.

Egenskaper
Ullnätet är extremt snabbtorkande och skönt stretchigt. Plaggen har ribbstickningar på utsatt områden för bästa komfort och slitstyrka. Nätet skapar små luftfickor som ger bra isolering utan att man känner sig klibbig och för varm. Tack vare materialets förmåga att transportera fukt regleras temperaturen vid både hög och låg aktivitetsnivå, ungefär som en termostat.

Användningsområde
Plaggen i Woolnet-serien är perfekta att använda vid hög intensitet.
WoolNet® är det naturliga förstavalet vid:

 • Toppturer
 • Långa turer på fjället
 • Klättring
 • Löpning på vintern
 • Långfärdsskridsko
 • Expeditioner

WoolNet® kan med fördel kombineras med plagg från WarmWool-serien kalla dagar.

Materialet
WoolNet-plaggen består av två material, dels WoolNet (nät-tyget), dels de ribbstickade partierna

 • WoolNet: 120g/m2, 80% Merinoull 20% Polyamide.
 • Ribbstickningar: 250g/m2, 96% Merinoull 4% Elastane.


Snabbfakta - WoolNet ®
Består två material:

 • Woolnet är stickat i 120 g/m2 (80% merinoull)
 • Ribbstickningar i 250 g/m2 (96% merinoull)
 • Fibertjocklek 19,5 micron-garn
 • Används vid högintensiva aktiviteter under kalla dagar
 • Kan kompletteras med plagg från WarmWool-serien under extremt kalla dagar.

Aclima löparkläder

Flexwool

Här hittar du alla plagg i  Flexwoolkollektionen

FlexWool erbjuder det bästa från två världar, nämligen perfekt passform och merinoullens fantastiska egenskaper. Denna kombo får man genom att blanda polyester med ull. Resultatet är ett mycket stretchigt och behagligt material att ha på sig.

FlexWool tillverkas i två olika varianter.
Ett material som kombineras med WoolNet och ett material med vindstopp. “Vindstoppet” tillverkas genom att mellan två lager av ull sy in ett vindtätt 100% PU-vindskydd (Polyurethane).

Egenskaper
Som namnet antyder är materialet flexibelt dels när det kommer till stretch men även när det kommer till användningsområde.

Användningsområde
Plaggen i FlexWool-serien fungerar bra för vandring, löpning eller till vardags

Material
Materialet väger 275 g/m2 fördelat på 74% Merinoull, 21% polyester och 5% elastan för maximal stretch.
Fibrerna i FlexWool är 19,5 micron.

Snabbfakta - WarmWool

 • Ett kraftigare material stickat i 275 g/m2
 • Fibertjocklek 19,5 micron-garn
 • Materialet är stretchigt genom att ullen blandas med polyester och elastan
 • Används för löpning eller vandring

Aclima med fokus på hållbarhet och kvalitet

Hållbarhet och kvalitet går som en röd tråd genom allt Aclima gör:

 1. Aclima använder FSC (Forest Stewardship Council) papper på alla sina produktförpackningar. Detta bidrar till ett hållbart skogsbruk och en mer miljövänlig pappersprocess.

 2. Aclima är ISO 140001-certifierat och är noga med att både existerande och nya samarbetspartners arbetar aktivt med miljöfrågor och CSR (Corporate Social Responsibility).

 1. Alla Aclimas produkter håller en Øko-Tex 100 standard där hela utvecklingsprocessen är certifierad. De arbetar hårt för att minimera användningen av syntetiska kemikalier, det är endast en liten mängd av detta i plaggen för att säkra hållbarhet och elasticitet.

 2. Aclima har en ZQ-certifiering på att merinofåren som levererar ullen till Aclima blir bra behandlade och att deras produkter inte innehåller något som är skadligt för människor. Varje produkt har en kod som gör att man kan spåra den genom hela processen.

 3. Aclimas produkter bli producerade i norra Europa vilket innebär mindre utsläpp under transport.

 4. I Aclimas fabrik i Estland arbetar man aktivt med att förbruka allt material. Överblivet textil ges exempelvis till ett företag som producerar slagsäckar för boxning och kampsport.

 5. Färgerna de använder sig av för att färga textilen har sitt eget vattenreningsverk och stängda system för att minska mängden förorenat vatten. De är också certifierade av ISO 14001 (miljöverket) samt SA 8000 (social accountability).

 6. Alla deras anställda är skyddade av rättigheter som gäller för EU/EEA och vi har vunnit utmärkelser för humanitärt arbete i närområdet av deras fabrik i Estland.