Taggar långlöpning, inspiration, ultramaraton,

Allt om Ultralöpning - tips och övningar

Definition av ett ultralopp är att distansen man springer är längre än ett maraton, alltså längre än 42195 meter. Med andra ord kan man säga att 42196 meter och uppåt är ultralångt. Men hur blir man Ultralöpare? Runons egen ultralöpare Tomas Ankarcrona har delar av svaret.

Runon

Ultralöpning har sedan några år tillbaka sköljt som en flodvåg över världen och Sverige är så klart inget undantag, antalet ultralopp som arrangeras växer som svampar ur marken. Men hur kan det ha blivit så populärt att springa ultralångt? Innan jag svarar på frågan skall vi reda ut vad Ultralöpning är för något.

Läs gärna Ebba Ankarcronas personliga Race Rapport från TEC100, 16 mil löpning under ett dygn

Ultralöpning - så fungerar det.

Vad innebär ultralöpning?

Per definition innebär ultralöpning att man springer distanser som är längre än ett maraton, alltså längre än 42195 meter. Med andra ord kan man säga att 42196 meter och uppåt är ultralångt.

Tre grenar

Inom Ultralöpning finns det tre olika grenar som skiljer sig åt en del.

Tidslopp

Tidslopp innebär att  du springer så långt du hinner inom en viss tid. Vanligen sker löpningen på en kort varvbana där ett varv kan vara från 300 meter upp till ett par km beroende av lopp. Varven är oftast vara relativt korta därför behöver du som regel inte bära med dig vätska och energi när du springer.

Tidslopp hålls vanligen i 6h, 12h eller 24h men det förekommer tidslopp som varar i 48h och ända upp till 6 dagar. Tidslopp arrangeras både utomhus som exempelvis Skövde Ultrafestival eller inomhus som PRT Personliga rekordens tävling i Växjö.

Tidslopp är ett bra tillfälle att utmana sig till personligt distansrekord eftersom du springer i en kontrollerad miljö, du har alltid nära till energidepån (den passeras varje varv) därför behöver du inte bära med dig vätska och mat under löpningen.


I depån, sportslick, salttabletter och tailwind sportdryck

Vid tidslopp är det vanligt att löpare ställer upp ett eget supporterbord. Sportslick, salttabletter och tailwind sportdryck

Det fina med tidslopp är att du får ett resultat oavsett hur långt du kommer. Exempelvis om du ställer upp i en 24h tävling, men bara orkar springa i 3 timmar då har du ett resultat. Faktum är att om du bara orkar springa ett varv, då har du ett resultat. Så långt som du orkar eller hinner springa innan du kastar av dig nummerlappen det är ditt resultat (dock längst 24h om det är en 24h tävling).  

De löpare som satsar på att komma riktigt långt i en 24h tävling de springer hela dygnet utan att sova. Men det finns löpare som tar med sig sovsäck och liggunderlag o helt enkelt tar en paus i löpningen för att sedan fortsätta utvilade, detta är tillåtet. Hur du väljer att disponera tiden är upp till dig. Man sätter helt enkelt upp sina egna mål och därför blir löpningen på sätt o vis kravlös. Du kan komma till startlinjen i ett 24h lopp med målet att springa 3, 6 eller 8 mil eller så långt som du nu väljer att ha som målsättning. Du ju ett helt dygn på dig att nå målet. Jag tror att detta är nyckeln till att just tidslopp tilltalar många olika typer av löpare, från motionär till elit.

Tec 100 med en Ultimate Direction väst

Varvningen vid TEC 100 miles i Täby

Distanslopp

Distanslopp handlar om att du skall springa en viss distans som är längre än 42195 meter. I vissa distanslopp är banan förlagd mellan två platser (A till B lopp) som exempelvis Swedish Alpine Ultra men det förekommer även distanslopp med start och mål på samma plats som Fjällmaraton Sälen.

En del distanslopp är lättlöpta med få höjdmeter, banan kanske är förlagd på asfalt eller grusvägar. Andra lopp består av tusentals höjdmeter i bergen med svår teknisk terräng där steniga stigar varvas med sumpiga träsk.

En vanlig distans vid exempelvis fjällmaraton är allt från 43 km till 50 km men det finns tävlingar som är betydligt längre än så. Exempelvis Ultravasan är 90 km och följer det klassiska skidspåret från Sälen till Mora. Andra klassiska distanser är 100 km, 100 miles (ca 160km) eller 200 miles (ca 320 km).

Ultravasan

En bild från Ultravasan 90 km

 

Backyard Ultra

Backyard Ultra är ett relativt nytt koncept som innebär att man skall springa en loop på 6,706 km med start varje timme. Den för oss svenskar lite udda distansen 6706 meter bygger på att man efter 24 h eller 24 varv skall ha fått ihop exakt 100 miles vilket motsvarar 160,944 km.

Disciplinen har ingen förutbestämd tid och ingen förutbestämd distans, istället håller man på tills det bara är en löpare kvar. Går man för vinst i en Backyard får man vanligen räkna med att hålla igång i +30 h. Världsrekordet som ägs av Svensken Johan Steene ligger på 68 varv.

Många motionärer ser Backyard som en utmaning att testa sina egna gränser, man kanske har som mål att springa just 100 miles på 24h eller någon annan distans man satt upp som mål att bräcka, tex 80 km är ett vanligt mål.

Varför Backyard konceptet tilltalar människor tror jag är den relativt korta distansen.
6,7 km på en timme klarar de flesta, till o med om du varvar med gång. Du är alltså inte uträknad för att du inte är snabb utan tvärt om. Backyard Ultra är mycket inkluderande, konceptet funkar för nästan alla.

Ultralöpning

I vissa lopp springer man själv utlämnad åt naturen som här i Swedish Alpine Ultra 100km genom svenska fjällen.

Hur kan det ha blivit så populärt att springa ultralångt?

Så tillbaka då till grundfrågan, hur har kan det ha blivit så populärt att springa ultralångt?

Jag tror det är ganska enkelt, men det kräver många svar för alla har vi olika infallsvinklar.

  • Människor som provar inser att de faktiskt kan.
  • "Ultrafamiljen" är otroligt inkluderande. Alla är välkomna och den växande skaran ultralöpare består av helt vanliga ödmjuka hjälpsamma människor som du och jag.
  • Mellan ultralöpare finns en otrolig respekt mot varandra inför utmaningen. Alla löpare står inför samma bedrift och efter målgång har alla löpare oavsett tid faktiskt utmanat sig själv till något enastående. Det är värt att fira!
  • Ultralöpare är hjälpsamma, förstående och tar hand om varandra när någon får problem.
  • Under varje ultrautmaning växer man som människa och lär sig något nytt om sig själv.
  • Många lopp är förlagda i natur så vacker att man nästan tappar andan.
  • De lopp som sker på en bana inomhus består av en massa fantastiska människor som man faktiskt lär känna när man springer ultra länge.
  • De som älskar att springa inser att den som springer ultra får springa ultra mycket och ultra länge, vad kan vara bättre än det?  ;-)

Vilken utrustning behövs för att springa sådär långt?

Här kommer några tips.


Sportslick skavsårssalva

Den bör man smörja sig med innan loppet och vid behov under loppet för att förhindra skavsår, exempelvis mellan låren, mellan skinkorna eller mellan tårna.


Salttabletter

Du gör av med mycket salt när du springer, det kommer påverka din prestation negativt. Första tecknet på saltbrist är att du känner dig orkeslös. Att ta Salttabletter fungerar bra för de som kräks av att äta rent salt, 1-2 tabletter per timme beroende på hur mycket du svettas är rekommenderat intag.


Löparväst

Om du springer ett distanslopp är det viktigt att ha en bra ryggsäck eller väst. Jag rekommenderar att inte snåla på löparvästen för det är stor skillnad på en billig ryggsäck och en i de högre prissegmentet. Skillnaden sitter framför allt i hur följsam väskan är, om den är anatomiskt utformad och förhindrar skav samt ser till att packningen är fixerad vid ryggen och inte  studsar. Om du har svårt att välja modell hjälper vi dig gärna, maila till hello@runon.se. En grundregel är att man vill ha en så liten ryggsäck som möjligt, men tillräckligt stor för att få med sig nödvändig utrustning.


Injinji Tåstrumpor

Är väldigt sköna att springa i, de minskar risken för skav mellan tårna.


Tailwind sportdryck

Är en god och väl beprövad sportdryck designad för långa utmaningar och skonsam för magen.


Lycka till på nästa ultra utmaning! Om du behöver tips och råd är vi bara ett mail bort.
hello@runon.se