De perfekta löpartightsen? Läs vår test

De perfekta löpartightsen? Läs vår test

Ledsen att direkt behöva göra dig besviken, jag tror inte att det någonsin kommer att finnas “de perfekta” löpartightsen eftersom det inte går att göra något perfekt som funkar till alla situationer. Men norska Aclima är något på spåret med deras modell Flexwool tights om vi ska försöka oss på att hitta de perfekta vintertightsen.

Vindstoppande partier skyddar

Den här vintern har jag sprungit och tränat även inomhus med Flexwool tights och jag ska summera mina tankar. Men vi börjar med att prata merinoull, detta naturliga material med sina fina egenskaper att både värma, kyla och inte luktar. Vi kan skriva spaltmeter om ullens fina egenskaper. Åter till löpartightsen, eftersom det är Aclima som tillverkar så är det såklart merinoull men som också fått sällskap av lite syntetiskt material för att få en vindstoppande effekt framtill på tightsen.

Aclima FlexWool Tights Jet Black - tights i merinoull för herrar

Aclima FlexWool Tights Jet Black - tights i merinoull för herrar

Mångsidiga tights i ull som funkar på löprundan men även inomhus på gymmet

Både värmande men samtidigt väl ventilerade

Materialvalet i tightsen är genomtänkt och blandar egentligen tre olika material. Framtill på tightsen är det lite kraftigare merinoull som även är förstärkt med vindstoppande membran. Baktill hittar vi Aclimas välkända woolnet som bäst beskrivs som nätliknande material, detta ger väldigt bra ventilation och värme. Upptill närmast midjan är det tunnare och mjukare merinoull för att passform och komfort ska bli så bra som möjligt. Hela byxan är väldigt stretchig och ger en kvalitativ känsla, summeras enklast som riktigt följsamma löpartights.

Minus 10 grader inga problem

Jag har sprungit i -10 grader och tightsen ger värme och funkar fint. De funkar också utmärkt att använda under en tunn vindbyxa eller skalbyxa, alltså som långkalsonger. Jag har även använt dem inomhus på löpband och gymmet utan att de upplevs som för varma jämfört med andra tights.

Fördelar och nackdelar

Vi börjar med fördelarna:

  • + Det är redan nämnt men merinoull, vilket grymt material!
  • + Mångsidiga, funkar under kalla förhållanden utomhus såväl som inomhus.
  • + Går också utmärkt att använda som långkalsonger/underställsbyxor.
  • + Bekväma och med ett genomtänkt materialval.

Minus:

  • - Saknar ficka, jag är inte ett stort fan av mobilficka i tights men saknar ändå en liten ficka för att gömma bilnyckeln eller hemnyckeln.
  • - Priset, de är mycket pengar för ett par tights men Aclima har en fin kvalitetskänsla och mångsidigheten gör att du kanske inte behöver flera olika löpartights eller underställsbyxor för vinterbruk.

Avslutningsvis kan jag säga att dessa tights har blivit mina favoriter i kategorin löpartights i vinter och kommer att vara det även nästa år.

Henrik Severed