Taggar guide, inspiration,

Hösten är här: Så klär du dig på löprundan

Hösten är en lurig tid på året, vissa dagar är soliga men kalla, andra är regniga men kanske lite mildare. Dessutom råder stora skillnader i klimatet i norr jämfört med södra Sverige. Här delar jag som åretruntlöpare med mig om mina erfarenheter kring klädval vid höstlöpning.

Runon

Klä dig inte för varmt

Ett vanligt problem bland oss löpare är att vi klär oss för varmt. En tumregel är att om man känner sig lite småfrusen i början av passet då brukar det vara precis lagom. Därför om du är frusen av dig kan det vara skönt att ha en varmare tröja eller tunn dunjacka tillhands som du kan ha på dig innan och även efter passet.

Så väljer du rätt löparkläder till överkroppen

Ner till ca +5 grader

När det kommer till klädsel under själva löppasset beror det såklart på hur kallt det är samt om det regnar, men i de flesta fall i temperaturer ner till ca +5 grader klarar du dig med en kort eller långärmad T-shirt (dam tröjor) samt en vindjacka (vindjacka dam) eller regnjacka beroende på väder. Kom ihåg att det är OK att frysa lite i början av passet, för du blir varm när du springer.

Under +5 grader

När temperaturen går ner under +5 grader rekommenderar jag ett ullplagg närmast kroppen, själv springer jag med Aclima Woolnet Crew Neck shirt som finns för både kvinnor och män. Detta nätunderställ håller mig lagom varm vid träning kalla höstdagar och fungerar även under vinterlöpningen.

Ett ullunderställ tillsammans med vindjacka fungerar perfekt i temperaturer mellan +5 och -5 grader. Skulle det vara kallare än så tar jag på mig en extra långärmad T-shirt utanpå ullstället.  Ytterst har jag en vindjacka eller regnjacka - detta lager hindrar den kalla vinden från att slå direkt mot kroppen.

Läs mer om ullkläder och löpning

Löpning i regn

Om det regnar rekommenderar jag en jacka som är vattenresistent. Du kommer med största sannolikhet bli blöt ändå på insidan av jackan eftersom du svettas men syftet med detta skalplagg är inte att hålla dig torr utan att hålla dig varm.

Därför är ull närmast kroppen ett riktigt bra val eftersom ull isolerar mot kyla även när materialet är blött. Kombinationen jacka som hindrar kallt vatten i form av regn att gå in i dina kläder och kyla ner kroppen samt ullplagg nära kroppen som värmer dig från insidan även då plagget är blött innebär att du får samma effekt som en våtdräkt. Det fungerar väldigt bra!

Så väljer du rätt löparkläder till underkroppen

När det kommer till underdelan av kroppen så är det en smaksak, jag springer oftast i korta tights + shorts långt in på hösten. Jag upplever inte att jag fryser speciellt mycket om benen. Kort underställ i ull är skönt, det värmer en bit ner på låren. För den frusne fungerar ju långa tights (damtights) också bra.

Bra strumpor på fötterna

Lite längre stumpor är skönt att ha, jag brukar springa med Injinji Crew Trail eller Ultra som är lite tjockare. Annars är ullstrumpor ett bra alternativ under höst- och vinterlöpningen ull finns både som tå-strumpor och som "vanliga" strumpor.

Injinji löpning på hösten

Håll huvudet varmt

Nu på hösten springer jag ofta med pannlampa eftersom dagarna är korta. Vid löpning med pannlampa går kepsen bort eftersom skärmen skuggar ljuset. Jag använder oftast en tunn mössa eller buff som dels värmer öronen, dels hindrar svett från att rinna ner i ansiktet.

Varma sköna händer

Löparhandskar är ett måste när det är kallt, att frysa om händerna är inte kul. Gato sport har prisvärda löparhandskar för höst- och vinterlöpningen.

Här nedan är några klädtips från Runon:

På huvudet
- Buff eller pannband

På händerna
- Handskar exempelvis från Gato

Underställ
- Aclima underställ i merinoull

T-shirt
- En hållbar träningströja från Rockay

Jacka
- En återvunnen träningsjacka från Rockay

Tights
- Löpartights från Rockay

Strumpor
- Tåstrumpor från Injinji