Recension Altra Paradigm maxdämpad sko - vi har testat

Recension Altra Paradigm maxdämpad sko - vi har testat

En maximalt dämpad löparsko: Altra Paradigm 5

Altra Paradigm 5 är Altra Runnings mest dämpade asfaltsko och det är en rejäl dämpning - hela 30mm. Men, och det vill jag göra klart från början,  detta är en väldigt rolig sko att springa i. Den är responsiv och frånskjutet är fantastiskt dämpningen till trots, En väldämpad sko blir ju ofta lite klumpig. Nu springer jag inte längre för att krossa mina personbästatider, just nu springer jag för att jag kan efter en lång tid av kronisk artros i knäna. Och då är det underbart att åter få känna sig pigg.

Artrosknän och äntligen en lösning?

Jag har till dags dato sprungit omkring 40 mil i mina Altra Paradigm 5 löparskor. Och jag är lyrisk. Den här löparskon har så många goda egenskaper att det snabbt blir rörigt. Jag ska försöka reda ut dem och berätta varför jag har fått tron tillbaka efter blivit diagnosterad Artros för ett år sedan.


Artros är en skada där brosket som skyddar lederna – mitt fall knäleden – är utslitet och benen i lederna mer eller mindre gnager mot varandra. Det gör ont..speciell vid hård isättning av fötterna, alltså löpning.

Innovativa egenskaper

Ska man jämföra är Altras Paradigm med en annan löparsko ligger förmodligen Hoka Bondai närmast till hands, men de stora och viktiga skillnaderna är Altras innovationer

  • Zero drop
  • Den responsiva dämpningen
  • Guiderails
  • Den breda tåboxen


Zero Drop – Altras signum.

Zero Drop, eller noll drop behöver inte bara vara av godo. Många av oss löpare har vant vårt löpsteg att ha en uppbyggd häl. Så här gäller det att starta försiktigt. För min del fanns det inget val. Mina första nystartrundor låg runt 2-3 km. En perfekt distans för att vänja sig vid avsaknandet av klack i hälen. Det gäller att stärka upp sina vadmuskler, något jag tror även har gynnat min knän. Att stärka sin knämuskulatur är A och O vid Artros i knäna.

Balanced cushing

Dämpningen

Jag har testat en del dämpade skor tidigare i tron om att det är vad jag behöver under mina långpass. Exempelvis Saucony Triumph. Men har alltid upplevt hårt dämpande skor vara som två tegelstenar på fötterna. Denna känsla får jag inte av Paradigm, frånskjutet är fantastiskt och skon låter mig lätt hamna på framdelen av fötterna.

Guiderail

När det gäller support har Altra utvecklat en helt egen teknik, Guidrails. Klassiska supportskor har ofta en kil på insidan av hälen som hindrar dig från att falla inåt med foten. Det har varit mycket diskussioner de senaste åren hurvida det är bra eller inte. Den diskussionen tar vi inte här men kan konstatera att Altras lösning är ett erbjuda support runt hela foten. Ett stabilare parti av skon som sträcker sig 360 grader runt hela skon och hindrar dig från att falla både utåt och inåt med foten. Fantastiskt användbart och uppskattat av långdistanslöpare som i slutet av loppen ofta är utmattade i musklerna och inte orkar att hålla uppe löpsteget. För mig med Artrosknän tror jag att detta är den stora anledningen till att jag alls kan springa just nu.

altras guiderail

Den breda tåboxen

Den breda tåboxen är inte unikt för Paradigm modellen, det är ännu ett av Altras signum. Om du ställer dig barfota och studerar hur din framfot och dina tår sprider ut sig mot golvet så förstår du vad Altra vill uppnå. Ett naturligt förhållande mellan tår och sko. Altra i kombination med en tåstrumpa från Injinji är en match made i heaven.

Bred tåbox

Paradigm passar inte alla

Altra Paradigm är en löparsko som inte passar alla typer av löpare och är man ute efter minimalism kan man fundera på flera andra av Altra modeller. Det finns flera alternativ med lite eller ingen dämpning alls.

Paradigm har Altra har skapat en stabil och dämpad löparsko som sitt bombastiska utseende till trots är förvånandsvärt lätt, 261 gram för dammodellen och 318 gram för herrmodellen. Det är en sko som passar många tunga löpare perfekt, den passar också utmärkt om du liksom jag har någon ben- eller fotskada eller till dig som helt enkelt föredrar en mjuk och balanserad löpning där underlaget inte arbetar mot foten hela tiden. För dig som gillar komfort helt enkelt. För detta är en skön sko!

Räddningen för artrosknän

Stabiliteten i kombination med den kraftiga dämpningen är nog vad som har räddat min löpning. Jag har efter ett års kämpande med något kort löppass i veckan äntligen fått upp distanserna något, jag är långt från mina drömmål, men tro mig när jag säger att jag gläds för varje runda.

Friskrivning

Slutligen en liten brasklapp, denna recension är såklart färgad av det faktum att jag också deläger Runon.se. Men jag har försökt att hålla mig så neutral som det om möjligt går. Detta är ingen medicinsk artikel och mina råd är de som har fungerat för mig. Det kanske inte fungerar för alla. Efter en magnetröntgen senvåren 2020 bekräftade läkarern att jag hade drabbats av artros i mina knän. Artros är en skada där brosket som skyddar lederna – mitt fall knäleden – är utslitet och benen i lederna mer eller mindre gnager mot varandra. Det gör ont.. Jag som är löpare fick läkarbeskedet att jag borde ge upp all form av löpning och ägna mig åt cykling, eller möjligen promenader. Ett år senare och med mycket rehabträning klarar jag nu av distanser upp mot 12 km. Min tro är att det är tack vare hård knäträning och maximalt dämpade, stabila löparskor, i mitt fall ett par Altra Paradigm 5.

Niklas Larsson


Tips om Artrosträning

Jag har fått lära mig att träna med artros bara är av godo, ge inte upp. I bland gör det ont och i bland känns det bättre, men vad du än gör sitt inte still.

  • Naturläkemedel med Nyponextrakt sägs vara bra mot lederna
  • Testa med dämpade skor för att ta upp stötarna i dina knän, även till promenader
  • Styrkeövningar med knäfokus varje dag, först utan vikter och sedan med, knäböj  vid varje tandborstning, så klart.
  • Naprapatjonas övningar har fungerat bra för mig. https://www.facebook.com/watch/?v=617551402104574