Guide: så väljer du rätt pannlampa för löpning

Guide: så väljer du rätt pannlampa för löpning

Pannlampor, hur många lumen behöver man?

Ni vet hur det kan vara, när hösten närmar sig och kvällarna blir mörka. Låter du mörkret hindra dig från att löpträna? Gör inte det! Det finns massor av smarta pannlampor som kan bryta mörkret och göra din löptur till något fantastiskt. Vilken lampa du skall välja beror på var du har tänkt att springa, du behöver inte välja en lampa för tusentals kronor om du oftast springer i staden eller parken. Ska du däremot ut i skogen krävs mer ljus för att lysa upp terrängen och då stiger i regel prislappen något. Generellt kan man säga att ju starkare lampa, desto dyrare.

Att tänka på vid val av pannlampa

 • Ljusstyrkan
  - Välj styrka efter var du springer. Stadsmiljö kräver ofta mindre ljus än skogslöpningen
 • Batteritiden
  - Hur länge räcker en laddning, är lampan återladdningsbar, kan man köpa extra batteri
 • Storleken
  - Är lampan lagom i storlek, en stor lampa är nästa omöjlig att springa med
 • Pannbandet
  - Hur sitter lampan på huvudet? Mjukt och skönt och ordentligt fäst

Jämföra ljusstyrka på pannlampor

Längre ner hittar du en guide som hjälper dig att välja rätt pannlampa för dina behov men först behöver vi reda ut begreppen, det finns många begrepp som lamptillverkarna använder sig av. Dessutom använder olika tillverkare olika begrepp för att specificera hur starkt deras produkter lyser, därför är det ibland svårt att jämföra lampor från olika märken.

Lumen (Ljusflöde)

De flesta tillverkarna av pannlampor anger ljusstyrkan i form av lumen (lm). Lumen är enheten för mängden ljus som lampan ger ifrån sig. Lumenvärdet påverkas inte av reflektorns yta eller av formen på ljuskäglan. Det finns en standard för hur man mäter lumen: ANSI/NEMA FL1.

Candela (Intensitet)

När intensiteten ökar blir ljuskäglan mindre samtidigt blir räckvidden längre, därmed kan lampan lysa upp ett föremål längre bort. Om du har en bredare ljusbild lyses ett större område upp nära dig men räckvidden minskar. Vissa lampor har en funktion som ändrar ljusbilden manuellt eller automatiskt. Candela eller intensiteten påverkar inte mängden lumen (ljusflödet) utan bara hur ljuset sprids.

Lux (Illuminans)

Lux används för att beskriva hur mycket en yta belyses. 1 lux = 1 lm/m2. För att Lux-talet skall ha relevans behöver du veta avståndet från ljuskällan, då kan man räkna ut Candela (Intensiteten).

Räckvidd (meter)

Med räckvidd menar man hur långt en lampa kan lysa. Man utgår ifrån att ljuskällan skall kunna lysa upp en yta med minst 0,25 lux. Det motsvarar ungefär ljuset från fullmånen en klar natt.

Vi mäter pannlampor i lumen

På Runon hittar du pannlampor för löpning i flera prisklasser och behov. Vi har valt att gradera lamporna i Lumen för att du skall kunna jämföra ljusstyrkan hos olika lampor. Det ger dig en indikering på vad du kan förvänta dig av en lampa jämfört med en annan.

Guide: Välja rätt pannlampa för löpning i mörker.

Springa med pannlampa

Under 100 lumen

En lampa som har en ljusstyrka under hundra lumen bör inte användas vid löpning då ljuset är för svagt för att lysa upp eventuella hinder på vägen, men i en nödsituation kan en lampa under 100 lumen användas som nödljus för att synas eller ledljus när du går mot säkerhet. På fjället eller på längre skogsrundor bör alltid en nödljuslampa finnas i packningen
Exempel på en bra nödljuslampa som alltid bör vara med i utsatta områden är Petzl e+LITE ®:

Petzl e+ LITE - Pannlampa för löpare
-20 %

Petzl e+LITE® - Pannlampa för nödsituationer 40 lumen

Extremt liten och smidig pannlampa att ha med och kunna plock fram vid nödsituationer
Tidigare 319 kr 255 kr

100-400 lumen

En pannlampa i detta spann är perfekt för citylöparen. Du kanske mestadels springer på gångvägar eller i parken men vill ha en lampa för att kunna ta dig igenom partier där gatlyktor saknas. Eftersom marken/underlaget är relativt jämnt behöver du inte starkt ljus utan klarar dig med en något svagare lampa som dessutom ofta väger mindre och tar mindre plats. Petzl BINDI ® är en väldigt lätt lampa för citylöparen men fungerar även för dig som promenerar med hunden eller behöver belysning när du campar. Gato Head Light har en lumen på 160 och passar även den på gator och i parker, har dessutom en smart funktion som tillåter dig att med en rörelse stänga av ljuset vid exempelvis ett möte:

Gato Head Torch Light USB - Pannlampa
Nyhet

GATO Sports Head Torch Light USB - Pannlampa 160 lumen

Smidig och lätt pannlampa för löpturer i staden, parken eller motionsspåret, laddas via USB
345 kr
Petzl BINDI® Orange - Pannlampa 200 Lumen
-18 %

Petzl BINDI® Orange - Pannlampa för citylöpning 200 Lumen

Fjäderlätt uppladdningsbar pannlampa designad för en aktiv livsstil 200 lumen
Tidigare 509 kr 419 kr

400-700 lumen

Detta är kanske den bästa allroundlampan.  En pannlampa med denna ljusstyrka skall du ha om du springer i motionsspår, skogsvägar eller på stigar. Den är tillräckligt stark för att lysa upp terrängen och göra dig uppmärksam på rötter och stenar. Petzl ACTIK ® CORE och Petzl IKO ® CORE är lampor för dig som springer i motionsspåren eller skogsvägar där belysning saknas.

700-1000 lumen

När du springer utanför stigarna i skogen eller helt enkelt vill lysa upp ordentligt behöver du en stark lampa som ger mycket ljus ifrån sig. Vi rekommenderar en pannlampa från 700 lumen och uppåt. Exempel på sådana lampor är Petzl SWIFT ® RL och Petzl NAO ® +

Petzl SWIFT® RL Orange - Pannlampa för terränglöpning 900 Lumen
-22 %

Petzl SWIFT® RL Orange - Pannlampa för terränglöpning 900 Lumen

En riktigt kraftfull och samtidigt kompakt pannlampa med reactive lightning, 900 lumen i ljussturka
Tidigare 1 269 kr 995 kr
Petzl NAO® + - Pannlampa för löpning
-15 %

Petzl NAO® + - Pannlampa för traillöpning 750 Lumen

En makalöst kraftig ledlampa med uppladdningsbart batteri (USB), programmerbar för dina pass
Tidigare 1 995 kr 1 699 kr

Över 1000 lumen

När du cyklar i terräng eller tävlar i orientering finns det nästan ingen gräns för hur mycket ljus du bör ha, ju mer desto bättre helt enkelt, men en nedre gräns ligger på 1000 lumen. Dock kräver starkare lampor mer ström vilket leder till större och tyngre batteripack.

TIPS!
Kom i håg att alltid komplettera din pannlampa med en reflexväst så att du syns ordentligt från alla håll, även om du har en ljusstark lampa.