Guide: Så dubbar du dina löparskor till vintern

Best Grip 3000 dubba dina löparskor. komplett kit

Det stora problemet med vinter och halka, förrutom den självklara risken att ramla och göra sig illa, är att man undermedvetet spanner och anstränger muskler i fot, knä och vader fel. Att ständigt parera mot underlaget gör att man också riskerar överansträngningsskador. Att kunna springa på i sitt vanliga tempo under hela vintern utan att känna oro för att halka är såklart att föredra. Så se till att dubba dina löparskor i tid för många sköna vinterrundor. Men kan man verkligen dubba sina skor själv?

Produkter i denna artikel

Löpning i snö och is, skaderisk?

Vinterlöpning, sug på det ordet en stund och tänk er sedan den dova ljudbilden av isolerande snö, lågt ståendes februarisol och knarrande löpsteg. Det är rent magisk löpning vi får uppleva vintertid, men det som gömmer sig under pudret kan vara förrädiskt. Packad snö och is är en skadefälla för oss löpare.

Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) skadas så många som 25-30.000 personer varje år i halkrelaterade olyckor, 80% av dessa sker under perioden December-Mars. De flesta är såklart inte löpare, men att vara förberedd och se till att man förbygger de riskmoment som finns, kan man tycka är självklart. Vidare löper man stor risk att överbelasta fel muskler, då man omedvetet parerar mot halkan, med knä-, vad och hälseneproblem som följd.

Montera dubb i dina löparskor

En bra lösning är såklart att vara rätt utrustad, och rätt på fötterna borde vara lika självklar som reflexvästen. Ur ett skoperspektiv finns det egentligen tre sätt att se på säkerheten när det gäller vinterlöpning.

  1. Man kör försiktiga rundor i sina vanliga löparskor. Hög skaderisk och ofta onödig spänning i vader, fötter och knä. Halkrisken är uppenbar men också risken att dra på sig förslitningsskador är mycket stor, då man parerar sina löpsteg fel.
  2. Man köper ett par skor som är anpassade för vinterlöpning. Ett bra alternativ, om man hittar en sko som passar just dina fötter. Men det kan också bli ett dyrt alternativ då man kanske inte kan utnyttja skon fullt ut. Vissa dagar är halkfria.
  3. Dubba dina gamla(eller nya) favoritskor själv för några hundralappar. Efter 10 minuters enkelt arbete har du byggt om dina favoriter till ett dubbad isracing monster.

Komplett förpackning av dubb till löparskor

Bestgrip dubbsats 3000 är en komplett förpackning av dubb anpassade till löparskor, den levereras i förpackningar om 20 st dubb och ett verktyg för att enkelt skruva i dubben under dina befintliga. Det finns också refillförpackning om du redan äger ett verktyg. Dubbarna är tillverkade i hårdmetall (volfram) och är väldigt slitstarkt.

Dubbarna monterar man med medföljande verktyg under sulan på dina skor. Man skruvar i dem direkt i skosulan, upp till 6 dubb för framfoten och 4 dubb under hälen per sko.

dubbsats för vinterlöpning utan att halka

Återanvänd dina gamla skor, släng dem inte

Jag har genom åren återanvänt mina undalagda skor för vinterlöpning, jag har kört på vanliga asfaltskor som har varit slitna. Jag har ett par ultratunna skor men dessa har jag dissat för vinterlöpning tack vare att det håller värmen dåligt. Men ett par stadard löparskor och en härlig ullsocka i dem så håller jag mig varm under många och långa löprundor under vinterhalvåret.

Busenkel montering

Dubbarna leveraras 12 dubb för framfoten och 8 st dubb för hälen. Hur många dubb man skruvar i är väl en smaksak eller möjligen en underlagssak. Jag, som bor i södra sverige, har nöjt mig med 4 st dubb i framfoten och fyra i hälen. Men vill man känna sig trygg och ofta springer på packad snö och is rekommenderar jag att alla dubb sätts i. Alltså 6 på framfoten och 4 på bakfoten på varje sko.

Dubben sprids ut och monteras med det bifogade verktyget som fungerar som en skruvmejsel.

FAQ (Vanliga frågor och svar)

Kan man ta bort dubbarna ur skorna och använda dem igen?

Ja det går utmärkt att skruva ur dubbarna, det blir ett litet ”självläkande” märke i sulan. Dubbarna kan sedan flyttas till andra skor och återanvändas.

Måste man köpa verktyget?

Nej dubbarna går bra att köpa lösa utan verktyg, kanske du redan har verktyget hemma.

Hur många skor räcker en förpackning till?

Vi rekommenderar att man använder alla medföljande dubb ( 20 st )  till ett par skor, alltså 10 per sko. 6 stycken under framfoten och 4 under hälen. Det går att använda färre men det är bra att sprida ut dem. Så 1 förpackning per skopar rekommenderas, men det avgör du själv.

Jag har löparskor med inbyggda dubb som har släppt, kan man ersätta dem?

Japp, det går fint att ersätta/komplettera dina nuvarande dubb med Best-Grip dubb.

Hur länge håller dubben?

Det vågar vi inte svara på, Niklas på Runon går in på sin fjärde (4:de!) vinter säsong med samma dubb. Spetsen är tillverkad i Volfram, ett material du inte springer sönder i första taget