Därför ska du välja funktionsmaterialet 37.5

Därför ska du välja funktionsmaterialet 37.5

Löpare i Gococostrumpor med kompression
Löpare som springer i Gococos kompressionsstrumpa i merinoull

Funktionsmaterialet 37.5

Att behålla kroppens idealtemperatur

Det finns mängder av funktionsmaterial och utvecklingen går framåt i rasande fart, det finns mycket pengar att hämta där vid slutet av atleternas regnbåge. Vad man slåss om är frågan hur du kan hålla dig varm, torr och lagom nedkyld när du är fysiskt aktiv.

En av våra leverantörer, Gococo har valt den amerikanska 37.5 tekniken i många av sina strumpor. Tanken bakom just denna teknik är att hålla din kropp torr och vid en jämn kroppsnära temperatur, därav namnet 37.5.

Just temperaturen är i fokus och 37.5 har valt ett lite annorlunda sätt att se på tekniken jämfört med sina konkurrenter. Detta har gett ett bättre övergripande resultat även under extrema förhållanden. Man hänvisar bland annat till undersökningar där vissa elitidrottsutövare har förbättrat sina resultat på upp till 26% (källa).

Gococo:

"37.5 Technology är en naturlig teknologi som använder sig av aktiva partiklar från naturliga källor såsom vulkanisk sten eller kol från kokosnötsskal. Man kan inte se, känna, slita eller tvätta bort partiklarna som finns i plagget utan de är beständiga. Egenskaperna håller hela plaggets livslängd."

Historien bakom materialtekniken

37.5 funktionsmaterialTekniken började utvecklas som så många gånger av en slump, denna gång hos den amerikanska skrivartillverkaren Lexmark. Man upptäckte att om man kombinerade olika material i sk polymer (långa kemiska föreningar) kunde man avsevärt förbättra olika material och genom att tillsätta bland annat aktivt kol, ökade förmågan att eliminera odörer och förmågan att snabbtorka.

Under denna process började man intressera sig för den optimala temperaturen vid aktiv träning och forskning visade att just 37.5 var den optimala kroppstemperaturen. Så frågan nu var hur man kunde kyla ner överhettade kroppar och värma upp nedkylda dito med hjälp av den utvecklade tekniken. Det var då de upptäckte att aktivt kol utvunnet ur skalet från kokosnötter hade just de egenskaper som de sökte.

Gococo:

"De aktiva partiklarnas porstruktur gör att textilens yta mot luften blir ca 800 gånger större i jämförelse med en vanlig funktionstextil. Den stora ytan bidrar till en snabb avdunstningsprocess. Textil med 37.5 Technology accelererar torktiden av ett plagg upp till 50% jämfört med andra liknande polyestermaterial. De aktiva partiklarna i 37.5 Technology materialet drar åt sig och kapslar in odörmolekyler i sina porer och minskar därmed lukter som svettlukt i plagget. Odörmolekylerna frigörs från porerna vid tvätt och torkning."

Fungerar det då?

Materialet är bättre än många andra material att behålla den temperatur som det täcker, alltså din hud. 37.5 har också en förmåga att torka upp till 5 gånger snabbare är många andra funktionsmaterial vilket såklart bidrar till att fukt som bildas på huden transporteras bort snabbare. Detta hjälper dig att hålla dig sval när det är varmt och varm när det är kallt, min erfarenhet är mycket goda och även om min prestation inte ökar med 26% så gör definitivt mitt humör det under blöta, svettiga och kylslagna turer och faktiskt också under varma dagar då något av det värsta jag vet är övertempererade fötter.

Källa:

https://www.thirtysevenfive.com/

http://www.textileworld.com/textile-world/2016/06/37-5-technology-scientifically-shown-to-increase-efficiency-and-output-in-athletes/