Kompressionsstrumpan älskad vid långdistanslöpning
Många löpare uppskattar kompressionsstrumpans graderade* tryck mot vaden. Inom långdistanslöpning har kompression blivit extra populärt för att hålla nere svullnad i trötta muskler och påskynda återhämtning. Men du behöver inte vara maraton- eller ultralöpare för att känna positiva effekter av kompression. Här tar vi upp några av alla fördelar en kvalitativ kompressionsstrumpa kan ge.
* Med ett graderat tryck menas att kompressionsgraden (hur hårt trycket runt vaden är) är större nertill mot foten och att trycket sedan sakta avtar uppåt mot knäet.
Kort om skillnaden på kompressionsstrumpor och stödstrumpor
Det är viktigt att man inte blanda ihop enklare stödstrumpor med en graderad kompressionsstrumpa. En stödstrumpa är i sin enklaste form en strumpa som sitter åt runt benen, det finns ingen medicinsk funktion i strumpans uppbygnad. Den medicinska funktionen i en kompressionsstrumpa av medicinsk klass är att strumpan är just graderad med ett hårdare tryck runt foten och sedan ett gradvis lättande upp mot knäet. Blodet pressas på så vis upp mot hjärtat.
Kompressionsstrumpor påskyndar återhämtningen
Det finns i dag inga klara belägg för att kompressionmaterial och då i synnerhet strumpor skulle ge ett bättre resultat under tävling, alltså att du faktiskt blir snabbare. Däremot finns det många undersökningar som visar på snabbare återhämtning, mindre krampkänningar, bättre stöd och stabilitet till muskeln och såklart förbättrad blodcirkulation. Allt eller delar av detta kan såklart kan bidra till att du orkar prestera längre tid och, om du återhämtar dig snabbare, kanske även oftare oftare. Kompressionsplaggen blir även ett stöd till dina muskler och skyddar dem från stötar när du springer, därför tröttas musklerna inte ut lika snabbt framför allt om du springer långt. Varje gång du landar med foten går en vibration genom vadmuskeln och här fungerar kompressionen alltså som ett säkerheltsbälte till muskeln. Vid långflygningar använder många kompressionsstrumpor för att minska svullnad av fötter och ben, samma sak gäller såklart vid löpning. Efter många kilometrar svullnar ofta våra ben och fötter. Detta gör att skorna känns tightare och skav kan uppstå, någon som alltså kan bli bättre med kompression.
Strumpor exempel
Injinji Ultra Compression Otc Black - Tåstrumpa med kompression
Kompressionsstrumpan från Injinji ger ett graderat skönt tryck över vaden vilken ökar blodcirkulationenGococo Compression Cerise - Kompressionsstrumpa
En otroligt skön kompressionsstrumpa som håller dig piggare och fräschare längreNågra fördelar med kompressionsstrumpor
✅ Snabbare återhämtning av trötta muskler
✅ Minskad risk för krampkänningar
✅ Bra stöd och stabilitet till vadmuskeln
✅ Förbättrad blodcirkulation och syresättning av muskel
Calfs exempel
Gococo Compression Calf Sleeves Cerise - vadskydd
Vadkompression med ett graderat tryck över vadmuskeln, hjälper till att hålla benen piggare och fräschare när du är aktiv och påskynda återhämtningenGococo Compression Calf Sleeves Superior Svart - vadskydd
Compression Calf Sleeve Superior är Gococos mest tekniska kompressionssleeve, stickad utan sömmar och reflexer som ökar din synlighet i mörkerHur väljer man kompression
Det är vanligast att man använde kompression över vaderna (calfs), men det finns även kompression för armar (sleeves) och andra kroppsdelar, exempelvis kompressionstights och kompressionströjor. För behandling av- och för att motverka svullna, trötta anklar och underben skall du använda kompressionsstrumpor eller calfs. Kompressionsstrumpor finns i en rad olika utföranden och med olika tryck och graderingar. Vilket tryck som passar dig är en fråga om smak, vissa föredrar ett lättare tryck, medan andra vill ha ett hårdare tryck runt vaderna. Du bör vara uppmärksam på att ett för högt tryck kan få motverkad effekt och försämra blodcirkulationen, därför bör du följa storleksangivelserna på produkterna.
Sammanfattning
Att man återhämtar sig snabbare med kompressionsstrumpor beror helt enkelt på att trycket ökar blodcirkulationen i det området som blir utsatt för kompression. En ökad blodcirkulation har många goda effekter, bland annat ökad syresättning som i sin tur minskar risken för kramp och ökar muskelns möjlighet till återuppbyggnad. Kompressionsstrumpor påstås även minska risken för att dra på sig träningsverk efter en löprunda enligt en studie som publicerats i Journal of sports sciences.