Taggar material, guide,

Merinoull - därför ska du springa i ullkläder

Vi löpare är förtjänta av bra material och funktionsmaterialen i dag är tekniska och följsamma, men tänk dig ett material som inte behöver tvättas särskilt ofta, som inte luktar illa när du svettas i det. Ett naturlig och förnyelsebart material som håller dig varm när det blir blött och som svalkar dig när det är varmt ute.

Runon

Ull - Ett magiskt material

Tänk dig ett material som inte behöver tvättas särskilt ofta och som inte luktar illa när du svettas i det. Ett material som inte kliar utan är mjukt och ligger skönt mot huden. Ett naturlig och förnyelsebart material som håller dig varm när det blir blött och som svalkar dig när det är varmt ute. Visst låter det som ett magiskt framtidsmaterial? Det är det inte, det här materialet har funnits i tusentals år och kallas ull, ofta kommer det från Merinofår då blir det Merinoull.

Bläddra bland alla våra ullprodukter

 

Fem goda anledningar att träna i Merinoullskläder

  1. Värmer när det är kallt ute
  2. Svalkande(!) när det är varmt ute
  3. Luktar inte illa när du svettas i plagget
  4. Organiskt material, inga plaster eller konstgjorda fibrer
  5. Behöver inte tvättas efter varje användning

 

Ull finns i massor av varianter

Det är bra att veta att det finns flera olika sorters ull. Oftast kommer ull från tamfår, men även andra sorters djur som lamadjur, alpacka till och med kameler kan ge ull. Den populäraste ullen kommer från Merinofår som härstammar från Spanien, men som idag främst lever i Australien och Nya Zeeland.

Det unika med ullen från merinofår är att den inte kliar, det beror på att fibrerna är tunna och mjuka, därför lägger de sig mot huden istället för att sticka den. Merinoullen används allt oftare i friluftskläder och träningskläder på grund av sina fantastiska egenskaper.

Strumpor i Ull

Ull ett värmande material

Fibrer som krusar sig är hemligheten till ullens isolerande egenskaper. Krusningarna skapar tusentals mikroskopiska luftfickor i tyget. Din kropp värmer upp luften i dessa fickor, på så vis får du ett värmande luftlager närmast kroppen och fibrerna ser till att värmen inte leds bort. Till skillnad från bomull som också är luftigt och fluffigt behåller ullen sina isolerande egenskaper även när det blir blött medan bomullen sjunker ihop och tapper “fluffigheten” och därmed också den isolerande egenskapen. Ullen kan dessutom absorbera en stor mängd fukt utan att du upplever plagget som bött. Detta är speciellt bra vid högintensiva aktiviteter som blandas med lugnt tempo, ullen ser till att du inte börjar frysa när pulsen går ner, även om plagget är svettigt.

Underkläder i Ull

Trött på att tvätta stinkande träningskläder?

Det är inte svetten i sig som luktar illa utan det är svettälskande bakterier som ser till att du och dina träningskläder börjar stinka efter några hårda träningspass. Ull innehåller Kreatin, ett antibakteriellt ämne som bryter ner stinkande bakterier. Därför kan du ofta träna upp till 10-15 gånger utan att behöva tvätta kläderna. Se bara till att vända plaggen ut och in innan du lägger dem på tork. Ullen kommer att transportera bort hudavlagringar, salt och annan smuts. Vanligen räcker det med att skaka av kläderna innan du tar på dig dem igen.

Tvättråd

När du sedan kommer till den punkt att det är läge att tvätta dina ullkläder, då bör du använda ett ullschampo som bevarar ullens fantastiska egenskaper. Ett vanligt tvättmedel löser upp fett väldigt effektivt, men det påverkar också ullens egenskaper negativt. Följ i första hand tvättråden på plagget. Många ullplagg klarar maskintvätt idag men använd ullprogrammet som är skonsamt och tvätta i 30-40 grader. Låt plagget plantorka så återfår det sin ursprungliga form.

Läs våra 8 bästa tips om hur du tvättar och vårdar dina merinoullplagg

Bläddra bland alla våra ullprodukter från Aclima, Smartwool, Gococo och Injinji med flera