Taggar

Därför bör du springa med en löparväst

Har du någon gång känt dig begränsad, att dina löprundor oftast stannar vid 5- eller kanske 10km? För mig var det precis så. Längre löprundor kräver att man har med sig vätska och kanske ett skalplagg exempelvis en vindjacka. Därför skaffade jag en löparväst och fick plötsligt med mig allt jag behövde. Tomas berättar mer

Runon

Jag mins känslan då jag första gången sprang med löparväst, det var underbart och jag sprang en runda som var längre än jag någonsin sprungit tidigare men det kändes tryggt för jag hade med mig dricka och varma kläder. Har du någon gång känt dig begränsad, att dina löprundor oftast stannar vid 5- eller kanske 10km?

Löparvästen, en löpares bästa vän

Längre löprundor kräver att man har med sig vätska och kanske ett skalplagg exempelvis en vindjacka. Därför innan jag skaffade en löparväst var jag begränsad i distans och tid.

Jag mins känslan då jag första gången sprang med löparväst, det var underbart och jag sprang en runda som var längre än jag någonsin sprungit tidigare men det kändes tryggt för jag hade med mig dricka och varma kläder.

Kanske står du inför samma tanke, att du vill ta steget utanför din komfortzon, vara ute längre tid eller vill prova att springa längre distans än du någonsin gjort, då bör du skaffa en löparväst.

Det finns dock många västar på marknaden så hur bör man tänka när man väljer löparväst eller en löpryggsäck?

https://runon.se/sv/loparvastar

Börja med att ställa dig följande frågor:

  • I vilken miljö skall den användas?
  • Hur länge skall jag vara ute?
  • Vad är det för typ av löprundor jag skall använda västen till?
  • Vill jag ha flaskorna fram eller vill jag ha en vätskeblåsa på ryggen?

Beroende på dina svar kan du tänka på följande:

Var kommer jag springa mest?

Om du springer i fjällen då räcker det oftast med en flaska eftersom du kan fylla på den regelbundet i bäckar. I skogen eller längs landsvägar är det inte säkert att dricka vattnet, då är det bra att i stället välja en väst som rymmer två vattenflaskor eller en vätskeblåsa som du inte behöver fylla på lika ofta.

I fjällmiljö bör du tänka på att ha en väst med mer förvaring som har utrymme för skalkläder och energi eftersom du är mer utsatt för väder och vind.

I skogen räcker det oftast med en extra vind eller regnjacka eller kanske en torr extra T-shirt om du är ute länge.

Hur länge skall jag vara ute?

Några timmar

Om du bara är ute ett par timmar kan du som regel välja en lättare mer slimmad väst under 10 liter eftersom du inte behöver ha med dig så mycket packning. Oftast klarar du dig med energi och vätska samt kanske en vindjacka.

En halv eller heldag

Skall du vara ute en hel- eller halvdag bör du välja en väst över 10 liter eftersom det ställer större krav på att ha med dig utrustning och energi.

Flera dagar

För flerdagarsturer bör du välja en väst över 20 liter, det går åt mer utrymme för kläder och energi, kanske mat och vätska. Eventuellt tarp, lättviktstält eller hammock.

https://runon.se/sv/loparvastar

Vad är det för typ av löprundor jag skall använda västen till?

Transportlöpning

Om du transportlöper till o från arbetet kanske du behöver en väst som rymmer både ombyte och en bärbar dator. Du behöver en väst på 15-20 liter men om du även skall rymma en handduk och en matlåda samt kanske ett extra par skor då behöver du troligen en väska som rymmer 20-30 liter.

Tävling

Om du skall använda västen vid tävling, då skall du välja en liten slimmad väst från 3-8 liter. Du skall bara ha med det absolut nödvändigaste som energi, vätska och kanske en skaljacka.

Upplevelselöpning

Vid upplevelselöpning över dagen klarar du dig med en väst på 10-17 liter. Du vill få med dig vätska, energi och ombyte samt kanske fika.

Intensiva långpass

Här kan du tänka som tävling, men du kan även kosta på dig att gå upp ett steg i storlek eftersom vikten inte är lika avgörande. En lite större väst ger dig mer användningsområden.4

Vill jag ha flaskorna fram eller vill jag ha en vätskeblåsa på ryggen?

Det finns för och nackdelar med båda, men det ena behöver inte utesluta det andra, du kan oftast välja både flaskor i fram samt en vätskeblåsa.

Vätskeblåsa

En väskeblåsa fungerar som en vattentät säck som du fyller med vatten och sedan monterar i ett speciellt fack i ryggsäcken som är avsedd för vätskeblåsa. Du dricker genom en slang som dras genom hål i löparvästen.

Fördelar – De rymmer stora mängder vätska

Nackdelar – Svårt att avgöra hur mycket man har druckit, jag har varit med om några gånger att vattnet tagit slut och då står man där… Det tar längre tid att fylla och fästa en vätskeblåsa jämfört med flaska.

Softflaskor

Softflaskor är mjuka vattenflaskor som krymper ihop och tar mindre plats när du dricker. Softflaskor finns i flera storlekar men de flesta löparvästar är anpassade för flaskor på 500 ml.

Fördelar - Du väljer om du vill ha en eller två flaskor med dig vilket ger dig 500ml eller 1 liter. Du har bra koll på hur mycket vätska som är kvar i flaskorna. Att bära flaskor på framsidan av västen ger dig en bättre hållning och där med ett bättre löpsteg. Det går snabbt att fylla på en flaska.

Nackdelar – Rymmer inte lika mycket som en vätskeblåsa.


/Tomas Ankarcrona

På Runon finns löparvästar för alla behov, kom förbi vår lagerbutik och prova ut en väst eller läs mer om västarna i vår shop på nätet. Tveka inte att öra av dig om du behöver hjälp att välja väst. hello@runnon.se