Tomas testar: Hoka Zinal 2 är en trailsko med fantastisk känsla

Tomas testar: Hoka Zinal 2 är en trailsko med fantastisk känsla

När man väl hittar sin favoritsko så är det lätt hänt att man blir fast och sedan återköper samma sko om och om igen. Så fungerar i alla fall jag.

Skon jag har snöat in på kommer från Salomon, det var en trailsko som jag visste kunde leverera och passade mina fötter riktigt bra.
När modellen skulle upphöra då framtidssäkrade jag skoinnehavet genom att köpa på mig flera par skor. Nu har åren gått och även om jag fortfarande har oanvända Salomon i garderoben så måste jag börja se mig om efter en ersättare.

Min önkselista på den perfekta trailskon

  1. Jag är alltså ute efter en sko med lågt drop men inte noll drop. Den skall vara lite uppbyggd, alltså ingen barfotasko men jag vill fortfarande kunna känna underlaget utan att få genomslag av vassa stenar.
  2. Skon skall vara lätt och sitta slimmat runt foten
  3. Jag vill även ha ett riktigt bra grepp på klippor och stenar. Jag springer ofta på fjället.

På pappret ser Hoka Zinal 2 ut att uppfylla det flesta av dessa punkter men hur är det att springa med dom?

Som vanligt när jag behöver ersätta något jag gillar så är jag kritisk, därför var det med en skeptisk inställning som jag snörade på mig Hoka Zinal 2 och gav mig ut på stigarna.

Första intrycket

Enligt specifikationen skulle dessa skor absolut kunna ersätta mina Salomon. Dessutom är dom snygga. Som med alla skor från Hoka fick jag gå upp en storlek jämfört med vad jag har i Salomon och de flesta andra skor.

Jag drog på mig den första skon och observerade att det inte finns någon plös. Det är som att dra på sig en strumpa! Skon sitter tight och bra runt foten. Jag gillar verkligen känslan.

Jag har smala fötter och Zinal 2 har en normalbred tåbox. Jag har på mig Injinji Trail som är en kraftig tåstrumpa men jag upplever inte skorna som trånga.

Ovandelen av skon är mjuk och följsam, på sidorna och fram i tårna går sulan upp för att skydda fötterna. Zinal 2 har vanliga skosnören, jag är tidigare van vid snabbsnörning. Får se, jag kanske byter från skosnören till Lock laces snabbsnörning senare men i utvärderingen körde jag med de skosnören som satt på. Det fungerade bra, skorna höll sig knutna trots att jag bara gjorde en enkel rosett och jag behövde inte tänkta på snörningen när jag sprang.

Testrundan i favoritskogen

Jag åkte upp till Högamon, ett härligt kuperat skogsområde utanför Jönköping och sprang mest på stigar och sandiga skogsvägar men avslutade med ett par km på asfalt.

I skogen kommer skorna verkligen till sin rätt, det var riktigt härligt att springa med dem. Att skorna är lätta, avskalade och sitter slimmade på fötterna gör att de känns som en del av foten.

Sulan gör precis de som jag vill, skyddar mot genomslag vid löpning på stenkross, har riktigt bra grepp i branta backar och på berg. Det enda jag upplever som negativt är att skon är aningens för stum på hårt underlag. I skogen märks inte detta men på asfalten blir det kännbart. Jag upplevde inte att skorna gav mig någon hjälp framåt på asfalten utan jag fick jobba med varje steg. Men detta är en sko för trail och inte för asfalt.

Hoka zinal - löpning i Tiveden

Det ultimata provet - 21 km på mycket tekniska stigar i Tiveden.

I helgen tog jag ut skorna på ett nytt test, terrängen var mycket teknisk med brant uppför och nedför, nedfallna träd, stenar, mossa och klippor.
Hoka Zinal 2 var i sin rätta miljö, de försåg mig med ett bra grepp så att jag kunde slappna av både nedför och uppför. Att skorna sitter tight och är lätta gör att jag kände mig smidig.

I de blöta mossiga partierna höll sig fötterna relativt torra, skorna är inte täta men de lyckades ändå hålla vätan utanför. Efter turen var jag väldigt nöjd med hur skorna levererade.

Jag upplever att Hoka Zinal 2 är en värdig ersättare till mina tidigare skor och äntligen har jag hittat en ersättare.